Newsroom

Visa Europe breidt tokenisation service uit

16/02/2016

Londen, 16 februari 2016: Visa Europe kondigt vandaag aan de Visa Europe Payment Tokenisation Service (VEPTS) op grotere schaal te gaan gebruiken. Zo kunnen financiële en andere instellingen het systeem van tokens integreren in:

  • Diensten waarbij betalingsgegevens worden opgeslagen in de cloud, zoals apps voor mobiele betalingen van banken, en diverse draagbare en andere verbonden apparaten;
  • Internet Browser-gebaseerde portemonnees en betaalmethodes specifiek bedoeld voor de detailhandel zoals Visa Checkout; en,
  • Card on file-betaalmethodes zoals vaak gebruikt door vooraanstaande online retailers.

Daardoor groeit het bestaande draagvlak van Visa Europe voor mobiele betalingservaringen waarbij betalingsgegevens op een mobiel apparaat worden opgeslagen.

Tokenisatie is voor de consument een eenvoudige manier om zijn betaalkaart snel te koppelen aan diensten voor digitale betalingen, waarmee hij ook zeker weet dat zijn gegevens veilig blijven wanneer hij in een winkel of online betaalt.

De uitbreiding van VEPTS biedt meer instellingen de mogelijkheid om actief te zijn in het ecosysteem voor betalingen, van financiële instellingen tot technologiepartners, allemaal via één platform voor tokenisatie, door Visa ter beschikking gesteld. Zo kunnen ze nieuwe digitale producten ontwikkelen of bestaande verbeteren als reactie op de groeiende vraag van de consument naar meer comfort en veiligheid. Doordat VEPTS op grotere schaal zal worden gebruikt, zullen er veel nieuwe betaalmethodes komen; het logische gevolg van de groeiende trend waarbij eenvoudige, innovatieve betaalervaringen worden ontwikkeld die stevig kunnen worden geïntegreerd in apps, en allerlei verbonden apparaten.

“Overal in Europa komen mensen in contact met vernieuwende technologieën die snelle, contactloze betalingen mogelijk maken, waar en wanneer ze willen en ongeacht welk apparaat ze daarvoor bij de hand nemen. Wij verwachten dat tegen 2020 een op de vijf consumenten zijn smartphone op dagelijkse basis zal gebruiken om zijn aankopen te betalen[1], en dat de helft van de transacties die Visa verwerkt via smartphone of tablet zal worden uitgevoerd[2],” zegt Sandra Alzetta, Executive Director Product Enablement voor Visa Europe. “Voor contactloze betalingen is het gebruik het afgelopen jaar verdubbeld en zijn de uitgaven zelfs verdrievoudigd. Op basis van die cijfers geloven we dus dat we nog vrij voorzichtig zijn geweest in onze voorspelling.

“De bedoeling is om onze service via een aantal nieuwe technologiepartners ter beschikking te stellen van banken die klant bij ons zijn. Zo zullen nog meer consumenten toegang krijgen tot een aantal fantastische, nieuwe betaalervaringen via hun smartphone, tablet en allerlei andere 'verbonden' apparaten.”

Hoe werkt tokenisatie?

Uit een studie van Visa Europe uit 2015 blijkt dat 62% van de respondenten zich zorgen maakte over de veiligheid van hun gegevens in mobiele en digitale betaalomgevingen. Volgens veiligheidsexperts is betalen met tokens “de beste oplossing op de markt om de veiligheid van betalingsgegevens te versterken zonder veranderingen aan de kant van de kaarthouder”[3]. Bij tokenisatie worden gevoelige gegevens 'gedevalueerd' voor ze verzonden worden, waardoor ze in de verkeerde handen niets meer waard zijn.

Tokenisatie helpt om de kaartgegevens van de consument veilig te houden, ongeacht hoe die betaalt: de eigenlijke kaartgegevens worden vervangen door een reeks cijfers (de token) zodat de onderliggende kaartgegevens geheim blijven, waar de token ook is opgeslagen. Wanneer een consument een betaling verricht via een 'tokenised' betaalservice, dan wordt er een token in het betaalproces gebruikt, in plaats van de rekeninggegevens van de kaarthouder.

Omdat er meer dan één token per kaart kan worden gecreëerd, biedt tokenisatie financiële instellingen ook de mogelijkheid de omgevingen waar een bepaalde token kan worden gebruikt op een flexibele manier te controleren en te beheren. Als gevolg daarvan kunnen zij hun kaarthouders nieuwe betaalmethodes met hun favoriete kaart bieden. Zo kan een token die voor een bepaalde mobiele / in-app betaalservice is aangemaakt niet opgeslagen worden en elders voor een online aankoop gebruikt worden. Maar er is nog een voordeel: als het apparaat van de consument verloren of gestolen is, kan de kaarthouder of zijn bank snel en eenvoudig een token onbruikbaar maken, zonder dat de aan de token gelinkte Visa-kaart moet worden opgezegd. Daarnaast kan een consument met een verloren of gestolen kaart zijn 'tokenised' smartphone blijven gebruiken voor betalingen, in afwachting van zijn nieuwe kaart.

Visa Europe blijft zijn service uitbreiden zodat uitgevende instellingen, retailers en consumenten kunnen genieten van de voordelen van tokenisatie om alle vormen van digitale betalingen op een veilige manier te beheren en het bestaan ervan te verzekeren.

[1]Mobile Money Study, mei 2015

[2]Interne prognose

[3]Artikel door Edouard Kovacs: 'Tokenisation: Benefits and Challenges for Securing Transaction Data', SecurityWeek, 14 november 2014.