Digitale valuta komt naar het settlement-platform van Visa
Met de directe acceptatie van USD Coin creëert Visa nieuwe verbindingen tussen digitale en traditionele valuta
Toen Dee Hock Visa oprichtte, wilde hij 's werelds belangrijkste systeem voor waarde-uitwisseling creëren. Tegenwoordig houdt dit in dat het Visa-netwerk zich moet aanpassen aan nieuwe vormen van geld. Daarom zijn we enorm trots op onze recente inspanningen op het gebied van digitale valuta: de eerste transacties met Visa zijn inmiddels verrekend in USD Coin (USDC). Dit is een cryptovaluta die wordt ondersteund door de Amerikaanse dollar, om een transactie met Visa af te wikkelen via Ethereum.
Voor de cryptoliefhebbers en betalingsexperts onder ons is meteen duidelijk wat dit precies betekent. Maar voor alle anderen nemen we graag de tijd om uit te leggen wat we hebben gedaan, hoe we hier zijn gekomen en waarom deze stap zo belangrijk is.
De voordelen van digitale valuta
Wat is ‘settlement’? Als kaarthouders kennen we allemaal dat magische moment van ‘autorisatie’: je tikt met je Visa-kaart op de betaalautomaat en – ongeacht valuta, continent of tijdzone – je betaling wordt geaccepteerd. Maar hoe komt het geld dan van jouw rekening terecht op de bankrekening van de ontvanger? Dat is het werk van settlement. Visa zorgt ervoor dat aan het einde van de dag alle transacties worden opgeteld, in de juiste valuta worden omgezet en naar de desbetreffende bank worden gestuurd. Zij storten op hun beurt het geld op de bankrekeningen van ondernemers over de hele wereld.
Miljarden dollars worden elke dag verrekend met de settlement-service van Visa – veilig, betrouwbaar en voorspelbaar. Hoewel het achter de schermen werkt, is het een systeem dat de traditionele financiële sector, dagelijkse consumenten en bedrijfseigenaren al tientallen jaren van dienst is. Maar hoe zit het met fintechs en neo-banken die hun bedrijf runnen in digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum of USDC? Neem bijvoorbeeld Crypto.com, de grootste aanbieder van cryptobetaal- en handelsservices.
“Crypto.com wil miljoenen consumenten over de hele wereld toegang geven tot digitale valuta en deze laten gebruiken,” zegt Kris Marszalek, CEO en medeoprichter van Crypto.com. “Wij geloven in de kracht van deze technologie om geld efficiënt te verplaatsen voor onze klanten. Daarom hebben we onze eigen bedrijfs- en treasury-infrastructuur gebouwd bovenop digitale valuta. Partners zoals Visa, die de mogelijkheid hebben om digitale valuta rechtstreeks te accepteren en ermee te communiceren, helpen ons om de voordelen van digitale valuta te maximaliseren.”
De grote wisseltruc
Het standaard settlement-proces van Visa, voor aankopen die elke dag op Crypto.com worden gedaan, vereist dat Crypto.com digitale valuta omzet in een zogenaamde fiat-valuta die Visa accepteert. Dat voegt kosten, tijd en complexiteit toe aan de dagelijkse bedrijfsprocessen van Cypto-native bedrijven. We vroegen ons daarom af: kunnen we het gemakkelijker maken voor deze crypto-native bedrijven om met Visa samen te werken? Om hun bedrijf end-to-end in digitale valuta te beheren? Om dit te bereiken, werkten we samen met onze partner Anchorage, de eerste geregistreerde digitale activabank.
“Visa kwam in 2019 bij ons met een idee: maak veilige, efficiënte en naadloze afwikkelingsbetalingen mogelijk in digitale valuta door Visa’s treasury te koppelen aan het custody-platform van Anchorage,” vertelt Diogo Mónica, medeoprichter en president van Anchorage. “Dit zou de volgende generatie van crypto-native issuers de mogelijkheid geven om rechtstreeks met Visa af te rekenen in een digitale valuta via een openbare blockchain.”
De reis naar USDC
Een cruciale eerste stap was het identificeren van het eerste digitale activum dat we onze klanten zouden aanbieden als alternatief voor de traditionele afwikkelingsvaluta. Om hierachter te komen, hebben we zorgvuldig onderzoek gedaan naar essentiële punten zoals:
· Vraag: in welke activa zijn onze klanten geïnteresseerd? Is er een levendig ecosysteem en ontwikkelingsgemeenschap ter ondersteuning van deze activa?
· Stabiliteit: fluctueert de prijs? Is er voldoende liquiditeit om van en naar het digitale activa over te stappen? Hoelang zouden de overdrachten in en uit dit digitale activa duren en welke invloed heeft dat op het settlement-proces?
· Beveiliging: heeft het activa een duidelijke reeks nalevings- en regelgevingsprotocollen? Zijn er betrouwbare infrastructuurspelers en partners die dit ondersteunen? Is er een duidelijke regeling die de activa ondersteunt? Zijn er grote kwetsbaarheden of risico's?
USDC voldeed aan al deze criteria. Deze activa nadert 10 miljard dollar (8,31 miljard euro) aan circulerend aanbod met een robuuste ontwikkelingsgemeenschap en een groeiende acceptatie – door zowel cryptobedrijven als financiële instellingen. Bovendien hebben USDC en het Center Consortium (het bestuursorgaan achter USDC) zich bewezen op het gebied van duidelijke naleving en regelgevende betrokkenheid om vertrouwen in USDC te wekken.
Overbrugging van digitaal en fiat
Nadat we de USDC stablecoin als onze pilotactiva hadden geselecteerd, zijn we begonnen met het maken van de infrastructuurupgrades die nodig zijn om de belangrijkste componenten van digitale valuta te combineren met de treasury-activiteiten van Visa. We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om een aantal belangrijke functies te ondersteunen, zoals de valutaconversie voor stablecoins zoals USDC en het integreren van de kasverrichtingen van Visa met Anchorage.
Na maanden van voorbereiding en planning hebben we deze maand de eerste succesvolle settlement-transactie afgerond – waarbij Crypto.com USDC verstuurde naar het Ethereum-adres van Visa in Anchorage. Een kleine stap voorwaarts voor het afwikkelingsplatform van Visa, een gigantische stap voorwaarts voor de integratie van digitale en traditionele fiatvaluta's. Na verdere tests en aanvullende gesprekken met klanten, partners en leden van de regelgevende gemeenschap, hopen we deze mogelijkheid het komende jaar voor andere partners te lanceren.
Slechts het begin
Ons werk met stablecoins kan nog eens groot worden, misschien zelfs zo dat we op een dag nieuwe Central Bank Digital Currencies (CBDC) kunnen ondersteunen na lancering. Centrale banken onderzoeken CBDC's volop, waarbij 80 procent meldt dat ze zich bezighouden met CBDC-gerelateerde inspanningen, zo blijkt uit onderzoek van BIS*. We blijven ons inzetten om deze initiatieven te ondersteunen, zodat ze kunnen worden geïntegreerd in het bestaande betalingsecosysteem.
Bij Visa hebben we de missie om de wereld te verbinden via het meest innovatieve, betrouwbare en veilige digitale betalingsnetwerk – en we blijven de grenzen van dat netwerk verleggen door verbinding te maken met openbare blockchains en nieuwe vormen van valuta. Daarom blijven we enthousiast over wat de toekomst in petto heeft.
Lees meer over Visa’s strategie voor digitale valuta.
*BIS Papers 107, januari 2020