Wat doen wij precies bij Visa?
Weet jij wat wij bij Visa doen? Wanneer we mensen ernaar vragen, zijn de antwoorden divers: creditcards, kredietverstrekker, bankdiensten. Maar zelf noemen we ons ‘een netwerk dat mensen verbindt’. Wat doen wij nu eigenlijk echt?
Pionier op het gebied van elektronisch geld
Het verhaal van Visa begon meer dan 60 jaar geleden in 1958. Toen al was Visa een pionier op het gebied van elektronische betalingen: het idee was om een betaling om te zetten in elektronen en fotonen die met de snelheid van het licht over de planeet gaan. De oprichter van Visa, Dee Hock, had een visie waarin consumenten toegang zouden hebben tot een oneindige keuze aan producten en diensten – wanneer zij maar willen en waar zij zich ook bevinden. Vandaag verbindt Visa 3,6 miljard mensen in meer dan 200 landen.
Visa is een financieel netwerk, en geen bank
De link wordt door veel mensen snel gelegd: je hebt problemen met je betaling en er staat Visa op je bankpas of in je app, daar moet je dan zijn toch? Niet altijd. Visa is in dat geval de leverancier van het betaalnetwerk maar niet de bank bij wie jij je geldzaken regelt. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen, bijvoorbeeld bij fraude of oplichting. Daarom leggen we je graag uit wat precies onze rol is: Visa verbindt partijen om betalingen te verrichten. Visa’s klanten zijn financiële instellingen en Visa maakt betalingen mogelijk – en makkelijker – maar heeft geen directe contractuele relaties met consumenten. Wat er met hun bankrekening gebeurt, is iets tussen deze klanten en hun bank.
Het is natuurlijk erg vervelend als iemand slachtoffer wordt van bijvoorbeeld fraude of oplichting, maar Visa kan een betaling van een consument niet op eigen verzoek blokkeren. Dat kan alleen via de bank (of andere kaartuitgevende instelling; de zogenaamde issuer) die toegang heeft tot de financiële producten en gegevens van de kaartgebruiker, zoals rekeningen en consumentenkredieten.
Wereldwijd netwerk
Elke Visa-transactie is een datapakketje dat door een enorm groot netwerk raast. Het netwerk meet meer dan 16 miljoen kilometer van het ene uiteinde naar het andere. Het bestaat uit glasvezel- en netwerk-kabels; draadloze, virtuele en satellietverbindingen en het verbindt consumenten, winkeliers, overheidsinstanties en financiële instellingen.
De reis van een transactie begint bij u. Wanneer u uw (virtuele) kaart insteekt of tegen een apparaat aanhoudt om te betalen, maakt de winkelier een digitaal betaalverzoek en stuurt dat naar zijn bank (de verwerker). De verwerker stuurt dit vervolgens VisaNet in. VisaNet gebruikt AI-technologie (Artificial Intelligence oftewel Kunstmatige Intelligentie) om de transactie te analyseren en een risicoscore te berekenen. Vervolgens stuurt hij de gegevens naar de bank die de kaart uitgeeft. Die beslist op zijn beurt of het de transactie aanvaardt of afwijst. Daartoe maakt de bank gebruik van de risicoscore die hij van VisaNet ontvangt, evenals zijn eigen gegevens over de rekening in kwestie. Zodra de transactie is goedgekeurd, racet de goedkeuring (autorisatie) via VisaNet terug naar de winkelier. Daarmee is de transactie voltooid. Visa zorgt er daarna voor dat uw geld op de juiste plaats terechtkomt. De hele transactie duurt minder dan een seconde. Wereldwijd. Het maakt niet uit of je in Amsterdam, Atlanta of Abu Dhabi betaalt.
Technologisch vooruit – en open voor vernieuwing
Om transacties zó snel te kunnen verwerken, maakt Visa gebruik van een groot aantal datacentra over de hele wereld. Ze zijn allemaal in real-time met elkaar gesynchroniseerd – dus als één datacenter uitvalt, kan een ander onmiddellijk alles overnemen.
Softwareontwikkelaars en andere partners kunnen gebruikmaken van de programmeringsinterfaces van Visa om Visa-producten en -diensten in hun eigen producten en diensten te integreren. Wij breiden ons netwerk voortdurend uit om betalingen vanaf miljarden aangesloten apparaten (van koelkasten tot auto’s en meer) mogelijk te maken. Als gevolg daarvan profiteren talloze consumenten over de hele wereld van de betrouwbaarheid en het bereik van het Visa-netwerk.
Wij helpen mensen betalen
Digitale handel kan met onze hulp afgelegen gebieden bereiken waar mensen eerder zelden toegang hadden tot bank- en betalingsdiensten. Dit doen we dankzij mobiele technologie. Hoewel digitale betalingen voor steeds meer mensen beschikbaar zijn, hebben wereldwijd 1,7 miljard mensen nog steeds geen toegang tot formele financiële diensten (zoals banken).
Wij hebben meer dan 21.500 mensen in dienst om wereldwijde betalingen zo gemakkelijk mogelijk te maken en de overstap naar digitale betalingen te realiseren. Daarom kunnen consumenten, winkeliers en gemeenschappen hiervan profiteren.