Sponsorships

Femke Bol - levenslessen op de baan

Femke Bol running hurdles

Een van de grootste Nederlandse sporters van nu, Femke Bol, doet deze zomer mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Visa ondersteunt haar als onderdeel van het wereldwijde Team Visa-programma. Bol is erg enthousiast over deze samenwerking: “Ik vind het geweldig om deel uit te maken van ‘Team Visa’ voor Parijs 2024. Door Visa’s ondersteuning kan ik me volledig focussen op mijn sport en de voorbereiding op de Olympische Spelen.” Femke Bol’s succesverhaal laat zien dat tegenslagen bij succes horen en hoe belangrijk het is om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Bekende successen op jonge leeftijd

Femke Bol is een van de meest succesvolle atletes ter wereld en staat bekend om haar uitstekende prestaties op de sprint, horden en estafette. De 24-jarige Nederlandse atlete heeft meerdere gouden medailles gewonnen bij internationale wedstrijden. Onlangs heeft ze zelfs haar eigen wereldrecord verbroken.

Haar enorme succes is onmiskenbaar. Op de Europese kampioenschappen van 2022 in München, won ze drie gouden medailles in verschillende disciplines. Een jaar later, bij de kampioenschappen in Boedapest 2023, veroverde ze twee wereldtitels. Bol nam al eerder deel aan de Olympische Spelen in 2021 en bereidt zich nu voor op de Spelen van 2024. Dit is slechts een kleine greep uit haar vele successen.

Vallen en opstaan

Ondanks haar successen, kent Bol ook tegenslagen in haar carrière. Eén race blijft haar nog altijd goed bij: de gemengde estafette van 400 meter op de wereldkampioenschappen van 2023, waar ze in de laatste meters viel en de Nederlandse estafetteploeg werd gediskwalificeerd.

Gelukkig raakte Bol niet geblesseerd, maar mentaal was het moeilijk te verwerken. “De hele wereld zag mijn val”, zei ze. Bol benadrukte hoe moeilijk het kan zijn om met een tegenslag om te gaan, omdat je elke dag traint om beter te worden. Haar team heeft haar geholpen om hier doorheen te komen. Coaches en een sportpsycholoog ondersteunen haar bij het omgaan met gevoelens in zulke situaties en helpen haar sterker terugkomen. Opgeven? Absoluut geen optie. Integendeel: tegenslag hoort bij succes, het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Bol benadrukt dat tegenslagen normaal zijn. “Iedereen ervaart verlies en iedereen leert daarmee omgaan. Het hielp mij om erover te praten met mijn team, mijn familie, mijn vriend en mijn vriendinnen.” Ook het deel uitmaken van Team Visa heeft geholpen: “Het programma biedt veel steun en dat vind ik erg fijn.” Bol heeft ook rituelen die haar helpen om te gaan met sportervaringen, zowel tegenslagen als overwinningen. Zo houdt ze dagboeken bij waarin ze alles opschrijft, van wedstrijdplannen tot haar gevoelens en ervaringen. Dit helpt haar bij het reflecteren op ervaringen en hoe ze met bepaalde situaties is omgegaan. 

Een rolmodel voor velen

Naast een van de grote favorieten in haar discipline op de Olympische Spelen, is Bol ook een rolmodel voor veel jongeren. Haar passie voor sport en haar positieve houding werken aanstekelijk en motiveren veel ambitieuze sporters. Ze is het levende bewijs dat je obstakels kunt overwinnen om je doelen te bereiken.

Bol houdt van hardlopen en trainen. “Ik heb er altijd van genoten en doe dat nog steeds, maar ik ben daar ook altijd gedisciplineerd in geweest”, zegt ze. Als tiener besloot ze atletiek serieus te nemen en veranderde ze haar levensstijl met de focus op wedstrijdsporten. Ze begon te trainen en ontmoette professionele atleten die volgens haar veel beter waren. Van hen heeft ze veel geleerd en tot op de dag van vandaag werkt ze aan haar snelheid om deze te verbeteren. “Ik ben een perfectionist, net als mijn coach. Ik wil nog beter worden en op een nog hoger niveau presteren.”

Team Visa voor Parijs 2024

Als wereldleider op het gebied van digitale betalingen is Visa al bijna 40 jaar de exclusieve, wereldwijde partner voor betalingstechnologieën tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. Het bedrijf is ook de eerste wereldwijde sponsor van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en heeft sinds 2002 elke Paralympische Spelen gesponsord. Sinds de lancering in 2000 heeft Team Visa meer dan 600 atleten gesteund om deel te nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen. De atleten worden geselecteerd op basis van hun sportprestaties en sociale betrokkenheid. Het is belangrijk dat ze de waarden en normen van Visa, zoals gelijkheid en inclusie, delen. Team Visa voor Parijs 2024 bestaat uit 117 Olympische en Paralympische atleten uit meer dan 60 landen. Ze doen mee aan 40 verschillende sporten.

Tag: Olympics Tag: Team Visa